top of page

Bye Bye Future!: heimwee naar de ideale wereld

Maak je wat tijd om te reizen in de tijd? Een wonderlijke expo in het Koninklijk Museum van Mariemont toont je hoe kunstenaars en schrijvers onze fascinatie voor andere tijden verbeelden in beeldende kunst, film en teksten. Maar er is ook ruimte voor fan art, popcultuur en sciencefiction.

‘In het nu leven’: het is de mantra die je in zowat elk lifestylemagazine, op elke yogamat terugvindt. Misschien omdat de mens van nature voor- en achteruit blikt, met hoop of nostalgie, wensdromen of angst. We zitten vast in de tijd. Zo lijkt het toch. Elke seconde die voorbijgaat, is een moment dat we nooit meer zullen herbeleven. Maar wat als dat wel zou kunnen? ‘Bye Bye Future!’ heeft het over de fascinatie van de mens om te ontsnappen aan de tijd.

Serie "Mickey is also a rat", Micky Fucky 2010 © Photo Fabrice Bertin Maghit © Nicolas Rubinstein © Bye Bye Future Mariemont

Untitled (Counter Strike Nuke 06) © Studio Wim Delvoye Sabam © Bye Bye Future Mariemont

De expo in het Museum van Mariemont toont dat met een bonte mix van kunstvormen en teksten en legt daarbij bijzondere verbanden, voorbij stijlen of periodes. Zo word je al bij het begin geconfronteerd met zowel een skelet van Mickey Mouse, als met een 19e eeuwse Sirene in papier maché en een exemplaar van de kroniek van Nuremberg, een geïllustreerde wereldgeschiedenis uit de 15e eeuw. De tijd vliegt.

Het zet de toon voor het vervolg van de expo. Even verder voorspelt Nostradamus de toekomst, luister je naar Orson Welles’ befaamde radioshow ‘War of the Worlds’ en kijk je hoe de robotarmen van een installatie van Fabien Zocco als moderne profeten met Bijbelteksten zwaaien.

Paris la Nuit, Le xxe siècle,1880 © Albert Robida © Bye Bye Future Mariemont

Reizen door tijd en ruimte? Uiteraard ontbreekt Panamarenko dan niet, net als de retrofuturistische schilderijen van Didier Graffet en mooie 19e eeuwse schilderijen van Albert Robida, waarin hij allerlei machines uit de toekomst afbeeldt.

Er valt nog veel meer moois te rapen. Alleen al de prachtige diorama’s van Ronan Jim Sévellec maken een bezoek aan de expo waard. In de twee kijkkasten van een atelier en een appartement lijkt de tijd bevroren. Welke verhalen vertellen de voorwerpen die we achterlaten voor de volgende generaties? Wim Delvoye antwoordt op zijn kenmerkende manier door scènes uit bekende videospelletjes te vereeuwigen in marmer.

De expo eindigt toepasselijk met onze fascinatie voor het einde der tijden, dat al eeuwenlang wordt voorspeld. Als een hedendaagse onheilsprofeet toont Simon Stalenhag beelden van een apocalyptische wereld waarin de mens het contact met zijn creaties kwijt is. De wereldbol van Faycal Baghriche is dan weer letterlijk vervaarlijk aan het rondtollen. Komt het nog goed?

Ornitoplane en vol © Luc Schuiten © Bye Bye Future Mariemont

Het laatste woord is voor Luc Schuiten, architect en bekend striptekenaar. Hij wijst ons op de grenzen van onze levensstijl, ons consumptiepatroon en de manier waarop we omspringen met de natuurlijke bronnen. Maar hij komt met een alternatief: de wereld als een aangename, duurzame plek, waarin de natuur doet wat ze het beste kan: zich aanpassen en het leven op Aarde in stand houden, door haar levende organismen aan te moedigen samen te werken.

Bye Bye Future!

Tot 24 mei 2020

TIP: bezoek ook de prachtige vaste collectie van het museum. Dankzij zijn kolossaal fortuin verwierf Raoul Warocqué voorwerpen die de grootste musea van de wereld ook najaagden. Zijn verzameling bevat zeldzame kunstwerken van de grote beschavingen uit Europa en Azië. Het museum staat bovendien in een mooi park met zeldzame plantensoorten en eeuwenoude bomen. Het heeft niet alleen een botanische waarde. Raoul Warocqué heeft het ook verrijkt met beeldhouwwerken en bas-reliëfs.

© Bastin

RECENT

bottom of page