As seen on Instagram
Instagram is overal. En of je nu voor of tegen bent, je kan niet ontkennen dat het inspirerend kan zijn. Ook beeldend kunstenaars en ontwerpers gebruiken het medium in overvloed en toveren met prachtige beelden die je dag net dat beetje vrolijker of kleurrijker maken. Wij pikten er vijf profielen uit die je tijd zéker waard zijn.
@jefstaut Dat hij consequent #vector gebruikt, dat ondergetekende geen idee had en heeft wat het betekent (ook niet na een zoektocht op het wereldwijde web). Toch, het zal wel iets met de abstracte lijnvoering te maken hebben waarmee Jef Staut de herkenbare bolle billen van zijn figuren vormgeeft. En bovendien lijken schijnbaar banale situaties als een vogel tegen het raam of het metsen van een muurtje in zijn kleurrijke tweedimensionale wereld daardoor veel fijner. Best aangenaam vertoeven daar binnen die afgebakende vakjes, waar ook de huizen de benen al eens durven nemen en soep gemaakt wordt vanaf een ladder.
@wobbyclub Ergens op het grensgebied van strips, illustratie, kunst en literatuur vind je het Nederlandse collectief Wobby.club. Vier keer per jaar brengen ze een handvol gastschrijvers en artiesten samen voor hun unieke Risograph magazine, waarvan recent nog het 20ste nummer verscheen. Hun aanbod gaat van risoprints en publicaties tot het organiseren zine-festivals, expo’s, workshops en zelfs radioshows. Bijdragen aan dit magazine kwamen o.a. al van Maartje Wortel, Ward Zwart, Simon Lynen, Joëlle Dubois, Willem de Haan en Daan Heerma van Voss. Een (schijnbaar) hoog je-m’en-foutisme, waarin creativiteit geen grenzen kent.
@pom331 Het is zoeken naar herkenbare elementen in de abstracte brij van Pommelien Koolen. In een haarfijne lijnvoering, en met een minimum aan kleur, bouwt ze zo organische vormen waarvan het geheel schippert tussen het schetsmatige en het beredeneerde. Zo kan eenzelfde tekening verschillende aparte elementen bevatten, waardoor het precies eigenzinnige toevoegingen worden met een nieuwe dynamiek. Durven blijven kijken dus.
@ines_claus Directe lijnen, gelaagdheden in materie en humoristische elementen: daarmee creëert kunstenares Ines Claus een prettige verwarring in haar beelden. Soms bevreemdend abstract, dan weer sterk figuratief. Het absurde en paradijselijke decor dat ze schildert, is ook terug te vinden in haar installaties en boeken. Personages zijn nauwelijks te bespeuren, al zijn ze wel telkens voorzien van modieus schoeisel.
Winneke de Groot en Felix van Dam zijn de drijvende krachten achter het duo Out of Office. Deze twee grafisch ontwerpers uit Utrecht runnen samen een kleine studio waar ze hun kleurrijke risoprints en kleine rariteiten vorm geven. Ook in de aanbieding: 2,5 meter hoge sculpturen, luxueuze tapijten en sjaals. Vanuit een obsessie rond Aziatische verpakkingen, combineren ze op een gelijkaardige manier beeld, kleur en tekst in hun ontwerpen. En dat geeft een wondere speeltuin van vlakken als resultaat.