top of page

World Collage Day: reis rond de wereld in collages

Heb je het ook opgemerkt? De collage is helemaal terug. Zo vieren we op zaterdag 11 mei 2019 World Collage Day. Dat is een wereldwijd project, met een heel mooie Belgische bijdrage: de World Collage Atlas. Het idee komt van Coupee Collage Collective, een nieuw platform voor hedendaagse Belgische collagekunst. We spraken met initiatiefnemers Bram Antheunis en Brunhilde Borms.

Adriana Bermúdez

World Collage Atlas

In Verbeke Foundation pakt Coupee Collage Collective uit met 2 knappe projecten: een expo in 2 delen die een sterk staaltje van Belgische collagekunst toont én de resultaten van World Collage Atlas.

Bram: Het Canadese magazine KOLAJ riep vorig jaar de tweede zaterdag van de maand mei uit tot World Collage Day. Het blad deed een wereldwijde oproep om een evenement rond collage op touw te zetten. Brunhilde en ik speelden daarop in met een eigen project: World Collage Atlas.

Brunhilde: We namen de wereldatlas ‘Patria’ als vertrekpunt. Het is een prachtig, dik boek, dat in 1939 werd gepubliceerd. De atlas bestaat uit 366 pagina’s foto’s en kaarten. Mensen konden de pagina’s destijds verzamelen en samenbrengen in 1 boek. Via Instagram lanceerden we een open oproep, die internationale weerklank vond. We stuurden 2 originele bladzijden van het boek op naar collagemakers van over de hele wereld. Om de portkosten te dekken vroegen we de deelnemers een bijdrage van 10 euro.

Bram: De opdracht was: werk op A3-formaat en in je eigen stijl een collage uit die een interpretatie is van de atlas. Gebruik minstens een deel van de originele pagina’s. Minimaal, abstract, aangevuld met tekeningen of andere extra’s: alles kon. De collage moest wel analoog gemaakt zijn.

Brunhilde: Het eenvormige formaat laat ons toe om een mooie expo te bouwen met de inzendingen. Ons plan is om nadien de werken te verzamelen in nieuwe, artistieke update van de wereldatlas.

Bram: We hebben bijna alle pagina’s opnieuw kunnen verzamelen. Er ontbreken nog enkele werken, omdat ze in de post verloren zijn gegaan, onderweg naar Mexico en Columbia. Maar de atlas zal toch bijna opnieuw compleet zijn. In een volledig nieuwe versie.

L: Niels Mud | R: Els Ghyselinck

Brunhilde: Geert Verbeke, die een geweldige en uitgebreide collectie collages bezit en die in de Verbeke Foundation in een mooie aparte ruimte toont, stemde ermee in om de resultaten van onze oproep te presenteren. Zo’n 350 inzendingen, dat is heel wat, maar we proberen toch elk werk aan bod te laten komen.

Bram: We willen de werken graag digitaliseren en die verzamelen in een nieuwe versie van de wereldatlas. We hopen enkele versies te kunnen drukken die we dan opnieuw de wereld insturen, zodat ze ook elders op de planeet te zien zijn.

World Collage Atlas is op zaterdag 11 mei te zien Verbeke Foundation. Daarnaast kan je er in de expo ‘Belgian Contemporary Collages’ werk ontdekken van 18 Belgische hedendaagse collagekunstenaars (zie verder).

Over Coupee Collage Collective

Bram: Collagekunst is springlevend. De mogelijkheden van het medium worden volop verkend en er gebeuren heel wat experimenten. Het bracht Brunhilde en ik een jaar geleden op het idee om het werk van collagemakers van bij ons in kaart te brengen. Het gaat niet echt om een kunstenaarscollectief, maar om een platform waarmee we projecten organiseren om Belgische hedendaagse collagekunst onder de aandacht te brengen.

Brunhilde: Onze eerste realisatie was de expo ‘COUP/E/E’, zoals in knippen, maar ook met een verwijzing naar treincoupés. We toverden de oude houten telefooncellen op de perrons van Brussel-Noord om tot een kunstgalerie: 24 Belgische hedendaagse collagekunstenaars toonden elk in 1 cel hun werk.

Brunhilde: We hadden gemerkt dat er heel wat respons kwam op onze oproep aan collagekunstenaars om met hun werk naar buiten te komen. Dus wilden we dat werk een duidelijke plaats geven. Een platform leek ons een geschikte formule. Om goed uit de startblokken te schieten, namen we contact op met collagekunstenaars met wie we een verwantschap voelden, lieten Dooreman een logo ontwerpen en gingen op zoek naar een professionele partner. In Geert Verbeke vonden we een kenner met een scherpe blik en een passie voor collagekunst.

Bram: Geert heeft een bijzondere collectie collages, die grof geschat uit een 5000-tal werken bestaat. Zijn verzameling overspant de hele 20e eeuw, met een nadruk op de periode tussen de jaren 40 en 70. Een samenwerking met Geert biedt dan ook heel wat voordelen. Onze focus op hedendaagse collages zit mooi gekaderd in zijn brede historische visie en door onze initiatieven houden we hem mee op de hoogte van trends in collagekunst van nu.

Brunhilde: Die samenwerking heeft geleid tot een expo in 2 delen, waarbij Geert de selectie maakte. We legden hem het werk van 60 collagemakers voor. Geert koos 18 Belgische hedendaagse collagekunstenaars. Het komende jaar tonen we in 2 expo's hun werk in de Verbeke Foundation.

World Collage Atlas: 11 mei 2019

Belgian Contemporary Collages: tot november 2019 / deel 2: november 2019 – april 2020

Sylvie Puype

Margot De Korte

Mathieu Boudeulle

RECENT

bottom of page