Prikkels: van rollercoaster tot zen
Prikkels lijken geen grenzen meer te kennen, maar overspoelen ons langs alle kanten. Hoe gaan we daar mee om? De expo ‘Prikkels. Tussen pijn en passie’ in Museum Dr. Guislain toont kunstwerken die vragen stellen over de plaats van het individu in zijn razende of juist desolate omgeving.
William Klein, Mickey Times Square
Een kermis staat voor drukte en lawaai, voor kitsch en illusies, voor ongezond eten en overmatig alcoholgebruik. De gierende, kleurrijke kermis-rups draait onophoudelijk haar rondjes, terwijl op regelmatige tijdstippen een snerpende sirene aangeeft dat het zeildoek gaat dichtklappen en de inzittenden eventjes afgeschermd worden van het ‘echte’ leven. Stilte en rust zijn hier ver zoek, net zoals in de grote kermis die we ons leven noemen. Die mallemolen stuwt ons vooruit op het werk, in het verkeer, thuis en door diverse verslavende digitale schermen. Het lijkt wel of de mens niet meer verder kan zonder rusteloos makende prikkels. Soms klinkt er eens een alarmbel die aangeeft dat een explosie van de dolgedraaide carrousel nabij is en dat de tijd rijp is om de met goud beschilderde koets van verlangens en leugens achter ons te laten. Daar staan we dan: met een permanent gesuis op onze trommelvliezen, opgebrand door stress en spirituele ondervoeding. Hoog tijd voor wat meditatie of yoga, aan slow movement activiteiten.
Louis De Cordier, Solo-sleepmodule
Maar slagen we erin om ons innerlijk evenwicht terug te vinden? Kan de digitale revolutie ons helpen om onze ziel te genezen van de chaotische nachtmerries van Jeroen Bosch en de decadente jungle van begeerten? De tentoonstelling ‘Prikkels’ meandert langs de extremen in ons leven, van rollercoaster tot zen.
Kan de uitschakeling van bepaalde zintuigen ons menselijk gedrag beïnvloeden, zoals Michaël Borremans durft te suggereren? Is een gebrek aan prikkels dan wel heilzaam voor onze gezondheid? Gaan we voor de overrompelende grootstad in de tableaus van William Klein, of kiezen we voor de kluizenaarshut in de bergen van Sebastian Schutyser? Is de meditatiekapel van Thierry de Cordier op haar plaats in het psychiatrisch centrum in Duffel of moeten we op zoek naar meer aansluiting met Walden en Thoreau? Verwacht geen antwoorden! Verwacht geen to-do-lijstjes met tips voor een beter leven. Sta gewoon even stil bij beelden die voor jou herkenbaar zijn. Ontdek hier en daar een flikkerlichtje dat belangrijk kan zijn voor je toekomst. Projecteer jezelf in de intrigerende trage videobeelden van David Claerbout, die de tentoonstelling afsluiten en trek je conclusies.
Museum Dr. Guislain, Gent Tot 26 mei 2019 www.museumdrguislain.be
Sebastian Schutyser, Mare de Déu de las Neus