top of page

Expo's om nooit te vergeten

‘Een icoon is een venster naar een andere werkelijkheid’, vertelt de Nederlandse filosoof Jan Bor in 'Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw'. De gloednieuwe reeks van ARTtube laat je in een reeks van 5 afleveringen een reeks baanbrekende exposities opnieuw beleven. Stuk voor stuk kunstevenementen die het publiek een andere manier van met kunst omgaan voorstelden.

De nieuwe videoserie op ARTtube zoomt in op negen expo’s die culturele mijlpalen zijn gebleken. De tentoonstellingen vonden in Nederland plaats, maar zinderden ook bij ons sterk na.

Tijdens 'Bewogen Beweging', dat in 1961 in Stedelijk Museum Amsterdam plaats vond, verblufte Jean Tinguely met zijn krankzinnige, vaak zichzelf vernietigende creaties. Zijn speelse machinekunst haalde het kunstwerk van haar voetstuk als onaantastbaar, te bewonderen object en promoveerde het publiek van toeschouwer tot deelnemer.

Salvador Dali demonstreerde in 1970 in Museum Boijmans van Beuningen hoe je met tonnen branie en mediabegaafdheid op een heel andere manier het publiek met je kunst kan bereiken. Een jaar later testte Panamarenko tijdens ‘Sonsbeek buiten de perken’ zijn eerste luchtschip, de Aeromodeller uit. De expo met de voor die tijd ongeziene totaalprogrammatie betekende een uitbraak uit de muren van het museum, de openbare ruimte in.

Hans Peters / Anefo, Tentoonstelling "Sonsbeek buiten de perken" in Sonsbeek, 5 juli 1971 - bron: Nationaal Archief

Zo kom je in deze reeks te weten welke diepgaande invloed elk van deze tentoonstellingen op de rol en de manier van exposeren heeft gehad. Kunstkenners duiken in de archieven en vertellen waarom en hoe deze tentoonstellingen hun ideeën over exposeren beïnvloedden en hoe ze het publiek lieten kennismaken met een nieuwe manier van kunst maken en kunst beleven.

Een nieuwe manier van kijken

Maar er is meer. De innovatieve videospeler toont je bij elke aflevering nog heel wat meer info over kunstenaars en archiefmateriaal. Een klik op één van de icoontjes op de tijdsbalk van de video brengt je naar foto’s, fragmenten uit televisiejournaals of amateuropnames van de expo. Zo kan je langere fragmenten uit het archief bekijken en dieper in de materie duiken. Goed ondergedompeld in de tijdsgeest ontdek je het belang van deze bijzondere exposities.

Netflix voor kunstliefhebbers

ARTtube is het online videoplatform over tentoonstellingen, kunst en design van ruim dertig musea en kunstinstellingen uit Nederland en België. Je kan er films selecteren volgens thema, museum, kunstenaar of een volledige serie rond één thema bekijken. Netflix voor kunstliefhebbers, zeg maar. (En bovendien gratis!) ‘Slow Food’, bijvoorbeeld laat je ontdekken of al het lekkers dat je op 17e eeuwse stillevens ziet ook vandaag nog kan kopen. ‘Waar je 's nachts voor terug komt’ is een reeks waar je musea na sluitingstijd bezoekt en de museumdirecteur je laat zien van welk werk hij/zij het meest geniet als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen.

ARTtube bevat inmiddels bijna 1000 video's over de meest uiteenlopende aspecten van kunst. Veel kijkplezier!

Hans Peters / Anefo, Tentoonstelling "Sonsbeek buiten de perken" in Sonsbeek, 5 juli 1971 - bron: Nationaal Archief

Eric Koch / Anefo, Mondriaanmode uit Parijs, japonnen gemaakt door Yves St. Laurent, de modellen in Haagse Gemeente Museum, 12 januari 1966 - bron: Nationaal Archief

Minimal Art, Gemeentemuseum Den Haag, 1968. Film still.

Dalí, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, 1970-1971. Film still.

Bewogen Beweging, Stedelijk Museum Amsterdam, 1961. Film still.

RECENT

bottom of page