top of page

De vele karakters van Maen Florin

Maen Florin maakt ‘karakters’. Melancholie en pijn spreken uit haar beelden, maar ook een stevige dosis humor. In een pas verschenen boek én bijhorende expo (tot 7 mei in M HKHA) stelt ze haar werk van de voorbije tien jaar voor.

De beelden die Maen Florin maakt lijken niet te willen praten, ze sluiten vaak de ogen, kijken weg. Doen alsof ze je niet gezien hebben’, zo opent Marc Ruyters zijn bijdrage in dit boek. Hoe leef je in deze wereld met je mankementen, met allerlei fysieke en psychische misvormingen? De rode draad die door Maen Florins werk loopt, geeft ze op een heel eigen manier vorm. Haar beelden maakt ze uit heel diverse materialen, die ze recupereert, assembleert, reconstrueert. Het levert stuk voor stuk werken op met een uitgesproken ‘karakter’, die het verdienen door een groot publiek te worden ontdekt. Dit boek kan daar zeker toe bijdragen.

‘Deze zomer kreeg ik de kans tentoon te stellen op het Kunstenfestival Watou’, vertelt Maen. ‘Ik had er verschillende kamers ter beschikking op de eerste verdieping van het Festivalhuis. Het was een unieke gelegenheid om een hele reeks beelden samen te tonen. Het zijn dan wel sculpturen die op zichzelf staan, maar door ze als groep te presenteren lijken ze een gemeenschappelijk verhaal te vertellen. En zo hebben ze een sterkere impact op de toeschouwer.’

De respons op haar presentatie in Watou was groot. ‘Dat was echt een aangename verrassing’, aldus Maen. ‘Ik voelde dat de tijd rijp was om het werk van de voorbije tien jaar te bundelen in een mooie uitgave, een tastbaar overzicht. Zo krijg ik de kans om opnieuw een ruimer publiek te bereiken. Daarom heb ik de prijs van het boek ook bewust democratisch gehouden.’

De opstelling in Watou vormt het uitgangspunt. Vanuit de beeldengroepen zoomt het boek in op de afzonderlijke sculpturen. Sven Beirnaert verzorgde de vormgeving. Karin Borghouts maakte foto’s. Ook de tekst die Stefan Hertmans schreef, vormt een grote meerwaarde. Zijn stuk is opgenomen in het midden van het boek als een aparte katern, op een ander formaat en andere papiersoort. Zo krijgt het een bijzondere plaats.’ Naar aanleiding van het verschijnen van het boek loopt tot 7 mei 2017 in M HKA een tentoonstelling met werk van Maen Florin. Bovendien is werk van haar te zien op de groepstentoonstelling ‘Between Earth and Heaven II’, nog tot 25 juni 2017 in Huis De Lombard in Brugge.

[ASID Editions, 160 blz, 25 euro, te bestellen via info@maenflorin.be en te koop bij boekhandel Copyright en in M HKA.]

RECENT

bottom of page