top of page

Ukiyo-e: Japanse belevenissen op papier

‘Wegens groot succes verlengd tot 5 maart 2017.’ Terecht, want de straffe expo waarmee het Brusselse Jubelparkmuseum de vele parels uit haar collectie Japanse prenten toont, is een topper. Ook de catalogus bij het boek is een belevenis.

Doordat ze zo lichtgevoelig zijn, worden deze prenten zo weinig mogelijk geëxposeerd en keert deze collectie na de expo voor lange tijd terug naar de reserves. Gelukkig is er een mooie, verzorgde catalogus die je de kleurenpracht en enorme finesse waarmee deze prenten zijn gemaakt, volop laat beleven.

Behalve landschappen beelden de ukiyo-e vooral het vluchtige genot van het leven in het traditionele Japan uit. Prenten met courtisanes en acteurs, de sterren van het nachtleven van de toenmalige hoofdstad Edo gingen destijds massaal over de toonbank. De selectie prenten in deze catalogus toont de verschillende facetten in de evolutie van de Japanse prentkunst. Blad na blad ontdek je hoeveel talent, creativiteit, vakmanschap en ervaring vereist waren om deze sublieme ontwerpen te maken. En waarom deze collectie wereldwijde faam geniet.

[Snoeck, 320 blz, 35 euro]

#Grafiek #Boek #Jubelparkmuseum

RECENT

bottom of page